Természetes élet az erdőillatú házban

Ősidőktől fogva körülvesznek bennünket a fából készült tárgyak és eszközök, érthető tehát, hogy miért vonzódunk ma is annyira ehhez az anyaghoz. A fa, a terméskő, a tégla, a nagy üvegfelületek és a megfelelő padlóburkolat összhangjával nemcsak természetes életteret, hanem olyan igényes, harmonikus családi fészket alakíthatunk ki, amely természetességének köszönhetően páratlanul egyedi mikroklímát biztosít. A fa a nap energiáját felhasználva növekszik: ezért is érzünk „melegséget, amikor fából épült helységben tartózkodunk.

A fa jótékony hatása az egészségre

Aki fából épít magának otthont, a természetes életformához tér vissza. A rönk-, illetve gerendafalak között elpárolog az idegesség és magunk mögött hagyhatjuk a külvilág zajongó forgatagát.

Az építőanyagként felhasznált fenyőfélék jótékony hatást gyakorolnak az emberi szervezetre. Ha faházban élünk, állandó aromaterápiában van részünk. Az Oroszország nemzeti kincseként, a tajga királyaként emlegetett cirbolyafenyő elpusztítja a mikroorganizmusokat, szűri és tisztítja a levegőt, jótékony hatást gyakorol a légzőszervi megbetegedésekre. A vörösfenyő – amiből Velence cölöpei is készültek – nemcsak kültéri teraszok, strandok, kikötők, medencék, fürdőszobák burkolására ideális a korhadással, nedvességgel szembeni nagy ellenálló képessége miatt, hanem kiváló stresszoldó és immunerősítő is. Az erdei fenyőnek pedig erős antibakteriális hatása van, jótékony hatást gyakorol a hörgőkre, a tüdőre.

A faház karbantartása

A fafelületek kezelése növényi eredetű, vizes bázisú bio lazúrral történik, mely jól kötődik a kezelt felülethez, hagyja lélegezni a fát és együtt öregszik a kezelt felülettel. Az általunk használt minőségi lazúrok mélyen beszívódnak a fába és – áttetsző réteget alkotva a fa felületén – hagyják a fa erezetét érvényesülni. Átfestést 5-6 évente igényel: portalanítást követően azonnal kezelhetjük a fát.

Faház és a tűz

A gyúlékonyság miatt nem kell aggódnunk: a faházak tűzvédelmét a nagy keresztmetszet adja. Mivel a széles gerendák, rönkök átmelegedése nagyon hosszú idő, így hosszan tartó szúrólángtól gyulladnak csak meg. Ilyenkor kb. 1 cm mélyen beégnek, a keletkező elszenesedett réteg azonban – az oxigén utánpótlást elzárva – megakadályozza a tűz terjedését, legfeljebb csak tovább izzik. Tehát a fa még ilyenkor is teherhordó marad: a ház nem dől össze.

A faház és a fűtés

A faház – rönkház vagy gerendaház – bármely klimatikus zónában megfelel, mivel hőszigetelő képessége kiváló: télen meleg, nyáron hűvös. Ugyanakkor házunk lélegzik is, mert a fában sejtszinten állandó a légcsere. A faháznak tehát természet adta tulajdonsága, hogy képes átereszteni magán a levegőt. Az állandó cirkulációnak köszönhetően – zárt ajtók és ablakok mellett is – cserélődik a levegő és a házban a levegő optimális páratartalma természetes módon tartható fent. Így nem kell aggódnunk a fülledt meleg vagy a nyirkos, penészes fal miatt sem és felesleges a légkondicionáló berendezés is!

Faházak élettartama

A faházak élettartama meghaladja a téglaépületekét: több száz évig szolgálja a benne élő generációkat!