Élménynyaraló a nyugalom szigetén – Meseház gyönyörű rönkökből

Tegye a szívére a kezét minden fa-barát, nem könnyű elképzelni ennél a kis háznál kedvesebb, természetesebb, praktikusabb és vonzóbb „teremtményt”. Minden bele van sűrítve, amiért a faházakat szeretjük. A nemes faanyag, az élet centrikus tervezés, a fa bársonyos tapintása, melegséget sugárzó látványa, no és a léleknyugtató faillat… ami persze ezúttal sem tud átjönni a képeken.

Nincs abban semmi meglepő, hogy László és Ildikó, ahogy a hét utolsó munkanapja lepereg máris szeretett kis nyaralójuk felé kacsingatnak.

– A víz vonzott ide bennünket annak idején, mert ahol lakunk nincs vízpart a közelben – meséli László. A Duna parton, a sétányon kerestünk elsősorban üres telket, de sajnos nem volt eladó. Pont egy őszi időben voltunk itt, a lemenő napsugárral nagyon romantikus volt ez, az amúgy is nagyon szép környék. Megfogott bennünket. Magyarországon mindenkinek a Balaton jut az eszébe a vízpartról, de a megközelíthetősége nagyon rossz, főleg idényben nehéz lejutni. Úgy gondoltuk Ráckeve annyira közel van, ha ebédidő után csak arra gondolunk, hogy kijövünk a vízre csónakázni, akkor ezt máris meg tudjuk tenni.

Ildikó és László között teljes volt az egyetértés abban, hogy a telekre rönkházat kell építeni. Vajon miért?

– A rönk különlegessége vonzott bennünket – avat be László–, a családi házunk téglaház, nem akartuk ugyanazt itt is. A rönkfalakból olyan szép formák, idomok alakíthatók ki, amit egy téglaházból nem lehet kihozni. És vágytunk erre a faillatra, ami még most is intenzív,  pedig lekezeltem a fát. Saját magam festettem kívül belül a házat…– mondja nevetve. – Nem csak minket vonz a rönkház látványa, sokan bekérezkedtek az utcáról, amikor erre sétálnak:, hogy „Kívülről látjuk milyen szép, megnézhetnék-e?”

– A Gerendaházak magazinban találtunk rá a Woodinternational Kft-re. Elmentünk a cégvezető, Percsi Anikó rönkházába is. Egyébként az ács és az asztalos, akik a nyaralónkon dolgoztak, szintén rönkházakban laknak. Volt is pár hasznos ötletük itt, a saját tapasztalataik folytán. Nagyon jó volt a tervezőnk, Décsy László. A galéria és a konyha kialakítása az ő elgondolásait tükrözik. 2016-ban készültek el a szerkezeti elemek és a rákövetkező évben kezdtük belakni.

–  A vastag 20-as szibériai borovi rönkök kiemelkedő minőséget képviselnek. Miért ragaszkodtak ehhez a magas szinthez? – kérdezzük.

– Ha már belekezdtünk valamiben, én szeretem a minőséget mindenben – válaszol László. Azt mondtuk, inkább várjunk, később kezdjük el, de mindenképpen minőség legyen! Természetesen az anyagi keretünkön belül.

Ez a kellemes maximalizmus a nyaraló minden porcikáján visszaköszön: a bútorokon, a lakberendezésen, az öntöttvas kályhán, a lépcsőn, a nyílászárókon, de még a háztető cserepein is.

A lakberendezés is különleges, finom ízléssel megalkotott. Ildikó a rusztikus rönkökhöz könnyed, szép rajzolatokkal, kékes színekkel játszó otthonos country stílust alakított ki.

– Mit tanácsolnának építkezés előtt állóknak?

– Javaslom a műszaki felügyelőt, ha valaki nem tud mindig jelen lenni az építkezésen – válaszol László. Az építés olyan gyors ütemben folyik, egy nap alatt is nagyon-nagy változások történnek. És mindig adódik valami kérdés! Ha telefonon nem lehet elérni az embert, becsúszhat olyan megoldás, amit máshogy szeretett volna.  És a fába, ha lyukat fúrtak, azt már nem lehet arrébb tenni!

Ez a rönk nyaraló számtalan tekintetben ideális, közel a víz, gyönyörű a környék, még a szomszédok is kellemes emberek… a ház elosztása pedig annyira briliáns, hogy lakóháznak is szívesen elfogadná az ember.

– Mi is gondoltunk rá, lehet, hogy egyszer majd ide is költözünk, de addig is, ha tehetjük, jövünk – bólint a házaspár. Nagyon szeretjük, hogy amikor belépünk egyből ez a faillat és ez a nyugalom fogad bennünket.

– Engem bármilyen bánat vagy bosszúság ér, csak erre a ráckevei házra kell gondolnom és megnyugszom – bizonygatja nevetve Ildikó. Elmúlik minden kellemetlen érzés vagy idegesség, mert magának a háznak a létezése, hogy van, ahová majd elvonulok, megnyugtató.

Ilyen „gyógyszerként” is használható egy szeretett nyaraló!

Írta: Boros Edit Fotó: Fruitline